Stichting Kind en Brandwond

Stichting Kind en Brandwond steunt kinderen met brandwonden. We helpen hen om te gaan met hun littekens en met vertrouwen naar de toekomst te kijken.

Kind & Brandwond is een landelijke stichting opgericht door de brandwondencentra voor kinderen & jongeren in Beverwijk, Groningen en Rotterdam. We zetten ons in voor preventie, voorlichting, het verbeteren van de zorg, nazorg en kwaliteit van leven van de kids en hun ouders.

Wat doet de Stichting Kind en Brandwond?

We bieden aanvulling op de behandeling in brandwondencentra in Beverwijk, Groningen en Rotterdam aan. Onze belangrijkste activiteiten zijn het organiseren van vakantieweken voor kinderen, tieners en jongeren met brandwonden en de jaarlijkse Brandwondendag Hier kunnen kinderen en ouders wennen aan de nieuwe situatie, en leert het kind omgaan met het trauma en littekens.

Een veilige plek voor kind en ouders

Daarnaast helpen we bij het kindvriendelijk inrichten van ruimtes in brandwondencentra. Onder andere met het Wauw!-actie. Ook zorgen we voor voorlichtingsmateriaal en hebben we speciaal oefen- en spelmateriaal ontwikkeld. Tevens ondersteunen we verblijfshuizen voor ouders van opgenomen kinderen, het Kiwanis-huis in Beverwijk en Groningen. We hopen er ook een in Rotterdam te realiseren.

Dankzij vrijwilligers uit brandwondencentra

Stichting Kind en Brandwond is in 1990 opgericht door leden van het Brandwondencentrum Beverwijk. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een landelijke stichting. De leden van de brandwondenteams in Beverwijk, Groningen en Rotterdam zetten zich samen met anderen uit de brandwondenzorg vrijwillig in om het lot van kinderen met brandwonden te verbeteren.

Vakantieweken

Stichting Kind en Brandwond organiseert korte vakanties voor jonge brandslachtoffers. Het geeft hen de kans ervaringen te delen met lotgenootjes en getroffen volwassenen. Ze vinden hier steun en begrip. En kunnen hier, weg van de starende blikken, gewoon zichzelf zijn.

“Heerlijk als je een kind zó ziet opbloeien.”

Brandwondendag

Als een kind brandwonden oploopt, treft dat het hele gezin. Tijdens de Brandwondendag vinden ouders steun bij de verwerking van hun verdriet, en het omgaan met schuldgevoelens. Professionals, ervaringsdeskundigen en lotgenoten helpen getroffen gezinnen hun verdriet te verwerken en een nieuwe toekomst uit te stippelen.

“Op een gegeven moment twijfelde ik aan alles.”

Brandwondencentra

Stichting Kind en Brandwond helpt om het verblijf in brandwondencentra zo aangenaam mogelijk te maken voor patiëntjes en hun ouders. We steunen de verblijfhuizen waar ouders dicht bij hun kind kunnen zijn. Ook helpen we de brandwondencentra zelf kindvriendelijker te maken.

“We willen ze vooral een veilig plekje geven.”